разширени вени

Как да се справите с неприятните симптоми при разширени вени?

Колкото и странно да ви звучи над 50 % от българите страдат от хронична венозна болест или така наречените разширени вени. Поради липса на болка и други симптоми, които се отнасят до чувство за дискомфорт често заболяването се оказва недиогностицирано и нелекувано. А това в определен етап от развитие на здравословния проблем води до сериозни увреждания и проблеми. Как да следите за признаците, които могат да бъдат причина за това да се наблюдава ХВБ и какви средства за лечение да бъдат приложение ще споделим в днешната тема. Със сигурност колкото по-бързо бъде установен проблема то толкова по-ефективно и надеждно би било приложеното лечение. Съществуват различни методи за облекчаване на симптомите при разширени вени – лекарства и лечение, които намаляват усещането за болка и възстановяват ежедневния ви ритъм за живот.

Симптоматика, която е показателна за необходимост от лекарска консултация

разширени вени - лекарства и лечениеНе са малко признаците, които показват, че съществува проблем с вените. Необходимо е да бъдат предприети действия за лекуване при наличие на някои от следните симптоми:

  • Отоци в долната част на краката;
  • Тежест;
  • Зачервявания;
  • Изпъкнали вени;
  • Нощни крампи;
  • Чувство за парещи крайници;
  • Мравучкане и други.

Това са едни от първите прояви на хроничната венозна болест, които идва да покажат, че следва да се извърши лекарски преглед, при който да се установят всички онези фактори, които мога да окажат въздействие върху облекчаването на симптомите. Ако наблюдавате, че при дълъг престой от време на стол или при вървене краката ви се изморяват много бързо то определено няма време за губене. Колкото по-рано се стартира лечение то лекарствените препарати биха стопирали развитието на заболяването.

Наблюдения показват, че ранното и интензивно лечение може да бъде причина за намаляване на риска от преминаване в по-тежка форма на хроничната венозна болест. Именно поради това е важно да се предприемат мерки, които да овладеят заболяването в максимално ранен стадий.

Защо е важно да се грижите за вените си?

Не е задължително веднага при констатиране на някои от симптомите на разширени вени веднага да се пристъпи към прием на лекарства. Необходимо е да се консултирате първо със специалист, който да установи какви са промените, които касаят вените ви. Тъй като са съдове, които подпомагат движението на кръвта към сърцето то тяхното натоварване наистина е огромно. Затова се изисква да се приложи ефективна грижа, която би допринесла за правилната циркулация на кръвта в тялото.

Едни от проблемите, които се констатират при функцията на вените и венозната хипертония, която се изразява във връщане на част от изпомпената кръв обратно в крайниците. Именно това води да образуване на отпускане на венозните стени поради непрекъснатия натиск, на който са подложени. От тук краката се подуват и стават болезнени. Заради забавения кръвопоток се образуват тромби, които затрудняват циркулацията на кръвта и водят както до структурни изменения така и до риск от възникване на риск за живота ви.

Лекарствата, които се прилагат при лечение на разширени вени задължително се използват при:

  • Извършен преглед от специалист;
  • След назначено лечение, съобразено със стадия на развитие на заболяването;
  • След проведена интервенция или хирургична намеса и други.

Не се самолекувайте, защото в крайна сметка това би довело до много по-сериозни последици. Лекарствата, които се предлагат в търговската мрежа се характеризират с това, че се използват за конкретни етапи от болестта.

Какво да направите при неефективно медикаментозно лечение?

Казват, че появят ли се разширените вени ще ви съпровождат до края на живота ви. Това е неоспорим факт и често дори след операция проблемите с болестта отново ескалират. Когато лекарствата не помагат се прилагат различни терапии, но те нямат за цел да ви отърват веднъж завинаги от  болестта, а да облекчат страданието ви и да направят ежедневните ви дейности по-поносими и без болка.

Не само поради естетични, но и с оглед да се постигнат намаляване на риска от поява на тромбози и екземи често лекари назначават лекарства, които се превръщат в част от вашия ежедневен ритъм на живот.