Защо трябва да приемаме въглехидрати

Много хора са обявили война на въглехидратите, изключвайки ги или значително намалявайки техния прием с цел по-бързо отслабване. Кога и защо обаче са необходими и какво представляват? За отделните видове и колко от тях е препоръчително да консумираме? Нека видим!

Какво представляват въглехидратите

Въглехидратите от fitnesdobavki.net представляват група органични вещества, съставени от кислород, въглерод и водород. Около 2 до 3% от всеки от тях е наличен в тялото под формата на гликоген. Една малка част от тях организмът може да синтезира самостоятелно, но основното количество се набавя отвън чрез храната. Те са жизнено важни на организма, тъй като без тях, не е възможно разграждането на протеините и мазнините.

Защо са ни необходими

Освен гореспоменатите причини за прием на въглехидрати, с това ползите им за организма не приключват. Ето още няколко факта в тяхна полза:

  • Осигуряват енергия – 50 до 60% от използваната от тялото дневна енергия идва точно от въглехидратите;
  • Градивен елемент – определени ензими и клетъчни мембрани са “съставени” от тях. Те също образуват сложната структура на хрущялите и костите;
  • Имат специфични функции – имат способността да играят ролята на антикоагуланти, непозволявайки на кръвта да се съсирва, когато това не е необходимо;
  • Служат като енергиен източник – съхраняват се от тялото в мускулите, черния дроб и сърцето във вид на гликоген, който пък служи за бърза обмяна и добив на енергия.

Какви видове има

Най-богатите на въглехидрати храни са растителните – това са плодовете, зеленчуците, тестените изделия и захарта. В случай на необходимост от допълнителен прием, в специализираните онлайн магазини за спортни добавки се предлагат отделни видове или комплексни решения, които са изключително полезни при спортистите и силовите тренировки. Съществуват различни разновидности, като:

  • Монозахариди – не се разграждат от организма и се наричат прости или добри;
  • Дизахариди – това е захароза, съставена от остатъците на глюкозата, фруктозата и малтозата, образувайки обикновената захар. Те се наричат лоши и се разграждат по-бавно в кръвта;
  • Полизахариди – съвкупност от свързани помежду си многохилядни монозахариди.

Какво количество ни е необходимо

Експертите препоръчват оптималния прием на 4 гр. въглехидрати на всеки килограм телесно тегло. Тоест, за жени с тегло до 60 кг се препоръчва около 240 гр.; за физически неактивните хора, препоръчителната дневна доза е 4 гр. на килограм; а за умерено физически активните се препоръчва да консумират по 5-6 гр. Ако сте професионален спортист с интензивни натоварвания, препоръките са за консумация от минимум 8 до 10 гр. за всеки килограм тегло.