7 Актуални тенденции в интериорния дизайн за 2018 година

Новите актуални тенденции, които ще властват през 2018 година в интериорния дизайн изцяло изместват тези от предходната година. Според специалистите популярните цветове и тенденции в дизайна за 2018 година ще отразяват културния импулс на хората да се подкрепят и да защитават Земята, като постигнат хармония, без да харчат излишни пари. Спокойно можем да кажем, че ексцентричните, смели и много често скъпи идеи за обзавеждане от предходната година са отстъпили място на по-разумни, комфортни, практични и екологични тенденции. Благодарение на тях ще се създават много по-модерни, функционални и приятни за живеене интериори.

Според интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева, най-важното при проектирането на интериорния дизайн е той да отразява същността и желанията на собственика, така че той да се чувства комфортно, безопасно и в хармония със своя дом. Точно тук се крие и разковничето при реализацията на вътрешното обзавеждане, защото е важно актуалните тенденции да бъдат пречупени през призмата на собственика на имота.

Актуални тенденции в интериорния дизайн за 2018 година :

Цветна палитра

Макар, че актуалният цвят за 2018 година е лилав, зеления цвят, който беше популярен миналата година все още ще бъде сред топ цветовете. Той е толкова харесван и използван, защото сякаш пренася природата на закрито в дома. Друг цвят, който често ще виждаме, е жълтия, както и нюанси на оранжево и червено, които ще освежават пространството. Очаква се и голямо завръщане на ярките цветове, които безспорно ще бъдат в контраст с досегашните сиви и бежови нюанси в интериора.

Цветни и тъмни кухни

Белите кухни са наистина неостаряваща тенденция, но те отстъпват място на по-цветните и дори тъмни кухни. Актуалните за 2018 тенденции за тези помещения са проектирани с цветни, ръчно изработени керамични плочки в разнообразни цветове и размери.
Тъмна дървесина, корк, ярки светлини

Мебелите от тъмна дървесина са една от актуалните тенденции в интериора през 2018 година, които внасят шоколадово кафяви нюанси, придаващи усещане за лукс и комфорт. Друг също толкова красив материал е корка, който е изключително подходящ не само за подове, но и за врати на шкафове и стени. Декорирани с дърво и меки тъкани помещенията имат нужда от ярък акцент в осветлението. По този начин комбинацията между красиви полилеи и настолни лампи с дървените мебели създават просторни, изпълнени с топлина и комфорт стаи.

Изчистени линии и метални мебели

Геометричните, изчистени и елегантни мебели, чиито дизайн е леко извит са изключително популярни в съвременния интериор. Очаква се през новата година актуални да бъдат още и минималистичните, скандинавските и хай-тек стилове. Интериорите с ретро елементи също ще продължат да бъдат сред горещите тенденции и тази година. Мебелите изработени от метал и комбинирани с дърво и мека тапицерия са изключително издръжливи и добавят луксозно усещане в модерните интериорни дизайни.

Кожа, керамика и естествен камък

Кожените мебели и акценти са изключително стилни през тази година и ще бъдат част от горещите трендове. Керамичните вази, теракота, домашните акценти и произведенията на изкуството са част от актуалните трендове във вътрешния дизайн.

А естествени камъни като мрамор и гранит ще продължат да бъдат най-популярни и предпочитани от интериорните дизайнери.

Малки цветни акценти

Фюжънът между скандинавски и японски стил е една наистина уникална комбинация, при която най-добре ще се вписват по-неутрални цветове. За да бъдат напълно завършени тези интериори те имат нужда от малки акценти в ярки нюанси, които създават чувство на комфорт, простор и лукс.

Детайлите са важни

През тази година все по-важни ще стават детайлите в интериорния дизайн. Независимо дали говорим за дърворезба, фурнир или сложни модели, детайлите играят изключително важна роля във всички части на вътрешното обзавеждане.