солна киселина

Къде, как и защо се използва солна киселина

Солната киселина представлява безцветна течност, която се характеризира с остра миризма. Оставена на открито киселината дими поради това, че се окислява и се получава това ѝ газообразно състояние. Кипенето на солната киселина зависи от това в каква концентрация ще бъде, но обикновено влиза в рамките на 48 – 108 градуса Целзий.

Състав на солната киселина

Формулата на солната киселина е позната дори на учениците, които изучават химичните съединения в гимназиален курс на обучение. А за онези от Вас ,които не си я спомнят ще припомним, че формулата се състои от молекула водород и молекула хлор, които изглеждат така HCl. Солната киселина на практика представлява воден разтвор на хлороводорода и в зависимост от концентрацията на разтвора се променят и качествата на киселината. В индустрията се използва най-често разтвор от 43 % HCl , а най-масово можете да срещнете съотношението от 37 % като това разбира се, повлиява и върху крайната за солна киселина цена в търговската мрежа.

За какво се използва солната киселина

Ще кажете – киселина като киселина и вероятно най-много се използва в химическата промишленост.  ХлороводородВсъщност самия продукт е широко разпространен поради неговите разяждащи и корозивни свойства. В индустрията се използва за почистване на метални корозирали и силно ръждясали повърхности, както и за производство на всякакви ПВЦ изделия и пластмаси. Киселината е химически активно вещество, което се използва в лаборатории и химическата промишленост. Не на последно място намира приложение и във фармацията за създаване на препарати и медикаменти.

Вероятно не сте запознати, но солна киселина се среща при вулканична дейност и по-специално в газовете. В стомашните сокове на бозайниците също има солна киселина, чиято роля е в спомагането смилането на храната и отвеждане на веществата в кръвта. Така, че ролята на HCl е изключително голяма за това живота да протича в естествения си ритъм.

Цена и предпазни мерки

В зависимост от вида на разтвора, от който имате нужда цената е различна, но в никакъв случай не можем да кажем, че е висока. Реално можете да си купите солна киселина от всеки магазин, тъй като се предлага такъв продукт за битова употреба. Това е кислола, който реално използваме за отпушване на канали и прочистване на сифони от замърсявания ,мазнини, косми и други нечистотии, които се отлагат в канализационната инсталация. Именно факта, че киселината е силно разяждаща и корозивна е причина да се спазват предписанията за безопасна употреба. Избягвайте:

  • Контакт с очите;
  • С кожата;
  • Носете гумирани ръкавици, маска за уста и дори очила, ако работите с висока концентрация на разтвор.

Независимо от ниската си цена, това химично вещество може да причини сериозни проблеми за здравето и да нанесе щети на повърхности, които не са издръжливи и устойчиви на свойствата му.