дезинфекция

NaClO – доказан дезинфектант за бита и промишлеността

Химикалите намират широко приложение като средство за дезинфекция. Едни от най-разпространения такъв е натриевият хипохлорит, чиято формула е NaClO или натриева сол на хипохлористата киселина. Сигурно и вие използвате такъв тип дезинфектант. Ако не ви е познато под наименованието натриев хипохлорит то вероятно сте чували за белината, която всъщност се ползва поти ежедневно в бита като средство за почистване и дезинфекция. Освен с унищожаването на паразити, неприятни миризми и микроби белината е позната и като ефективно средство за избелване на тъкани, почистване на обществени басейни, убиване на мицелите на мухъла и плесена.

Свойства на натриевия хипохлорит за дезинфекция

Спецификата на този химикал е в неговите дезинфекциращи свойства. Когато се касае за почистване на повърхности, които са силно замърсени и има опасност от разпространение на болести именно основния препарат, с който се третират вещите, повърхностите, санитарния фаянс, пода, стените и всичко, до което се докосваме е именно белината. Определено това е най-ефективното средство, с което съединението има силата да унищожи всички микроби, които се изпречат на пътя му. Употребата на натриев хипохлорит дезинфекция е добре да се извършва контролирано. Ако използвате готов разтвор, закупен от търговската мрежа не би следвало да имате проблем, но при положение, че сами ще правите разтвор бъдете особено внимателни.Белина

Натриевия хипохлорид има:

  • Силно корозивни качества, което може да доведе до разяждане на повърхности, ако третирате в съотношение с висока концентрация на химикала;
  • При смесване с киселини като амоняк би могъл да причини сериозно отравяне с газове;
  • Съединението е много силен окислител и при съприкосновение с други вещества се разпада. Най-устойчив е водния разтвор, който всеки ползва у дома си, а именно белината.

Ролята на натриевия хипохлорид за промишлени цели

Както вече акцентирахме химикала има силно избелващи и дезинфекциращи свойства, което го прави и толкова широко приложим в редица сектори като хранителна промишленост, текстилна промишленост, ресторантьорство и химическа промишленост. Ако търсите ефективен начин за почистване и отстраняване на микроорганизми, които са невидими за човешкото око то с натриев хипохлорид ефекта ще бъде гарантиран.

Много фирми и организации, които ежедневно използват белина или други концентрирани разтвори на натриев хипохлорид задължително провеждат специализирано обучение на персонала за боравене с опасни вещества. Важно е да се прояви висока отговорност и да се използват:

  • Предпазни средства като ръкавици, маски и специално облекло;
  • Да се спазват правилата за безопасно използване;
  • Да се внимава за сместване на натриевия хипохлорит с други вещества, които могат да бъдат причина за отравяне.