Кецовете и маратонките през годините

Много от нас ги ползваме, обуваме ги всеки ден, ако не поне имаме по няколко чифта за тренировка от тях. Да, става въпрос за едни от най- обуваните сред обувките – това са маратонките и кецовете. Малцина обаче се замислят каква история стои зад тази наглед обикновена и удобна обувка.

Историята на кецовете е една дълга и интересна приказка. Още през 18в. бедните хора носели каучукови обувки, обработени със сол, които били направени без ляв и десен чифт. Удобно а? Да не говорим за дамски и мъжки маратонки и кецове – такива не са съществували. Малко по- късно каучуковата фабрика в Канвас изработила обувки от платно, които били наречени Кец. Това е прародителят на така добре познатите ни днес кецове.

А как кецовете получават името си? Още преди да започнат да изработват подметките от гума, те били от твърд материал и издавали тракащ звук при всяка следваща стъпка. След добавянето на гумената подметка, хората ги кръстили сникерс (от англ. sneak), което означава тихо промъкващ се.

Много хора се чудят кога е създадена любимата им марка маратонки Найк и кецове Найк. Тя е създадена през 1964г. от Фил Найд и Бил Баурман. Но ще се изненадате от факта, че първите маратонки Найк всъщност не са изобретени нито от Найд, нито от Бауман, а от техен ученик навремето – Отис Дейвис.

Марката маратонки Адидас и кецове Адидас е създадена през 1936г. от двамата братя Рудолф „Руди“ и Адолф „Ади“ Даслер. Свързахте ги с името, нали? Адидас е марка, създадена първоначално в Германия, по- късно двамата братя я разделят след като единия от тях решава да създаде Пума.

Преди години е било трудно са си купиш маркови маратонки и кецове е било доста трудно, но не и днес когато имаме интернет и кецове онлайн  и маратонки онлайн се продават дамски кецове и мъжки кецове, и дамски маратонки и мъжки маратонки – маратонки Адидас и кецове Найк, маратонки Найк и кецове Адидас.