4 вида пердета, които осигуряват нужната поверителност

Когато пазарувате нови завеси, един от основните фактори, според които правите вашия избор без съмнение е поверителността им. Има модели, чийто дизайни са предимно стилни, има модели, които пропускат повече светлина, но има и други, които гарантират вашата поверителност.

За някои хора завесите са просто декоративен начин за довършване на прозорците, а има хора, които пък не обичат и не поставят завеси и щори на прозорците си. Все пак има доста хора, които държат на своята поверителност или искат да спрат навлизането на светлината в стаята и искат завеси, които ще им осигурят това.

Заедно с консултантите от магазин за пердета Curtains ще ви запознаем с най-добрите видове пердета, които ще ви предоставят нужната поверителност.

Ето и кои са те:

  • Затъмняващи
  • Едноцветни в непрозрачни материи
  • Двойни
  • Подплатени

Нека да разгледаме всеки от тези видове завеси и защо са полезни за поверителността. Също така ще разгледаме идеи за допускане на светлина вътре, като същевременно запазим поверителността ви и дали можете да виждате през завесите през нощта. Накрая ще засегнем алтернативи на завесите, когато търсите поверителност.

  1. Затъмняващи

Първоначално този вид пердета са се произвеждали и използвали предимно в хотелските вериги, но днес те са предпочитан избор и за частните домове. Обикновено тези завеси от плат са подплатени с допълнителен блокиращ светлина слой, който спира по-голяма част от светлината, която преминава през обикновените завеси.

Затъмняващите завеси познати още като блекаут се предлагат в голямо разнообразие от тъкани и размери.

  1. Едноцветни в непрозрачни материи

Ако не искате пълно блокиране на слънчевата светлина, но пък искате да се наслаждавате на поверителност през нощта, изберете плътна завеса от непрозрачен плат. Имайте предвид, че по-тъмните цветове ще осигурят повече поверителност от по-светлите цветове. И все пак, ако тъканта е достатъчно тежка, дори по-светлият плат няма да показва нищо повече от случайна сянка на движение.

  1. Двойни

Ако искате през деня слънчевата светлина да навлиза в пространството, а през нощта пълно уединение, помислете за комбинация от прозрачни и непрозрачни завеси. Можете да си купите двойни корнизи за пердета, за да окачите лесно слоеста комбинация от завеси. Дръпнете по-тежките завеси през деня и оставете само прозрачните да покриват прозорците. Слънчевата светлина ще осветява стаята, а вие ще имате желаната поверителност. През нощта затворете и двата чифта завеси за пълно уединение.

  1. Подплатени

Двойно подплатените пердета съдържат два слоя плат – моделирана или едноцветна тъканна мрежа върху подложка от муселин или лен. Както сами се досещате основното им предимство е по-здравата повърхност и пълното уединение, което предлагат. Те осигуряват толкова поверителност, колкото плътната непрозрачна блекаут завеса и заради това те често пропускат по-малко слънчева светлина, отколкото двойните пердета.

Осигуряват ли прозрачните пердета поверителност?

Леките и тъкани пердета от шифон и органза позволяват максимално количество светлина да проникне в пространството. Въпреки че те ще осигурят известна поверителност, особено през деня, то през нощта, когато осветлението е пуснато, минувачите лесно могат да виждат през тях какво се случва във вашия дом. Именно поради тази причина е удачен вариант да имате допълнително плътни завеси, които да спускате вечер.

Можете ли да видите през завесите през нощта?

Правилните пердета ще осигурят адекватно покритие през нощта. Ако вечер осветлението е включено и завесите ви не са правилно пуснати, то е възможно през процепите да се вижда, но с правилния тип плат за завеси можете да постигнете пълно уединение дори през нощта.

Как можете да си гарантирате поверителност за вашия прозорец без завеси?

Ако не искате завеси, но все пак искате поверителност, можете ли да направите нещо за прозорците си? Да! На пазара има различни фолиа за прозорци, които могат да осигурят пълно затъмняване отвътре, често с огледално отражение от външната страна на прозореца.