разрушаване на постройки

Професионални съвети от специалисти при нужда от събаряне на стари сгради

Ако си мислите, че събарянето на постройки, които са необитаеми е лесна работа то сте в огромна заблуда. Доказателство за това дават експерти от бранша, които съветват да се подходи максимално отговорно и да бъдат наети екипи, които разполагат с нужния опит и квалификация. Кои са причините за това? Има ли рискове за човешкото здраве и опазването на околната среда? На тези важни въпроси ще отговорим в следващите редове.

Не се доверявайте на аматьори с малък или никакъв опит

Двама души с къртачна машина не са екип, на който можете да поверите разрушаването на малка жилищна кооперация. Не само, че обикновено такива лица нямат никакъв опит, но и не са обучени съобразно правилата за събаряне на сгради, гарантиращи безопасност не само за самите тях, но дори на преминаващи превозни средства или хора покрай обекта. С две думи наемането на аматьори може да създаде повече проблеми отколкото ползи. Друга причина да подминете подобна оферта е факта, че с минимални усилия и липсата на тежка механизация събарянето на сградата е просто немислимо. Все пак не говорим за постройки направени от летви и греди, а за масивни сгради, които са били 6-70 години експлоатирани като жилища с прилежащите им инсталации и комуникации. Акцентирахме на достатъчно причини, които са показателни за това, че подобни намерения е добре да бъдат отхвърлени, но най-важното е в това, че срока за извършването на демонтажа на сградата ще бъде твърде дълъг.

Наемайте фирма, предлагаща комплексно обслужване

Не се касае единствено за това сградата да бъде съборена и отломките да стоят на купчини. Работата по разрушаването на сградите изисква намеса на професионална тежка техника, която да може да се справи бързо с демонтирането на постройката, независимо от нейната етажност. Доста по-трудоемки и изискващи повече време са последващите дейности като :Събаряне

  • Разтрошаване на едрите отломки;
  • Събиране и разделяне на строителните отпадъци, съобразно тяхната структура. Има дървени, бетонови, тухлени, пластмасови отпадъци, които е желателно да се разделят с цел евентуално преработване.
  • Натоварване на отломките на превозни средства за извозване до местата за специални строителни отпадъци.
  • Детайлно почистване на терена и заравняване.

Събарянето на сгради генерира огромно количество отпадък, прах, мръсотия. Аматьорските изпълнения в случая до никъде няма да доведат и затова специалистите съветват да се залага на компетентни, опитни и обучени екипи. Не на последно място е решаващо да се уведомят собствениците на сградите в близост за предстоящите дейности, които могат да нарушат спокойствието и комфорта им поради по-високото ниво на шум и запрашеност.