кола с ремарке

Възможностите, които дава категория В+Е

Почитателите на планинския туризъм и къмпингуването имат сериозни затруднения ако нямат правилната категория шофьорски курс, с която да управляват превозното средство. Оказва се, че софиянци са изключително запалени по тези атрактивни варианти за разпускане и почивка, тъй като далеч от шумния и прашен град се зареждат доста ефективно с настроение, спокойствие и приятни преживявания. А тъй като страната ни  е богата на природни забележителности то наистина  е доста благоприятно да се организират поне веднъж месечно походи, които а свързани обаче с ползването на автомобил с прикачена към него каравана или пък малко ремарке, на което да бъде натоварено оборудването за къмпинга.София - категория B+E

Със сигурност вече се досещате, че категория В не е достатъчна за да осъществите ефективно вашите желания. Удобството да шофираш автомобил с ремарке и каравана изисква да разполагаш с нужната компетентност, която е известна с абревиатурата ВЕ. В София всяка една автошкола, която предлага обучение по основния шофьорски курс за леки автомобили предоставя и възможност за добавянето на буквичката Е към свидетелството ви за правоуправление. Единственото, което трябва да знаете е, че има правила, които следва да покриете за да запишете този кратък курс, с който без всякакви проблеми можете да обикаляте страната и да споделяте приятните моменти със своите приятели и близки.

За категорията В+Е задължително се изисква да притежавате завършен курс за шофиране В, а освен това и да сте с образование не по-ниско от основното. Тук няма изискване на стаж като водач на МПС, но пък има възрастово ограничение за това, че лица под 24 годишна възраст нямат право да използват ремаркета, прикачени към автомобилите си. в общи линии това са условията, на които трябва да отговаряте за да се запишете на такъв курс в някоя от автошколите в София.

Самото обучение е доста леко и интересно. Теория при този шофьорски курс няма, тъй като се предполага, че след като имате свидетелство за правоуправление с абревиатура В то успешно сте преминали теоретичния модул и успешно сте положили изпит за него. При В+Е се предвижда само практически модул, който се състои от 12 учебни часа. Идеята на това кратко обучение е да се придобие квалификация курсиста да умее да управлява лек автомобил с прикачено ремарке. Има си доста специфики, с които инструктора ще ви запознае детайлно. Първата част от тези общо 12 часа преминава на полигон, на който се заучават основни правила и фигури, които са много важни за управлението на композицията. Следва включване в трафика на София, където вече в реална пътна обстановка шофьорите придобиват нужната им увереност. По същия график се провежда и изпита – първо на полигон и след това водача показва придобитите умения и в градски условия.